Jak ozdravit českou kuchyni?
Dnes a denně vidíme obézní děti, obézní dospělé a obézní důchodce. Česká republika je na tom s nadváhou doopravdy špatně a patříme mezi nejobéznější národy vůbec. Ano, částečně za to může česká nátura a kultura, také naše tradiční česká kuchyně nahrává tomu, že nemůžeme být zrovna nejvyhublejší, ale Českou republiku zdravé stravování doopravdy minulo obrovským obloukem. Proč tomu tak je?
Určitě se chvilku pozdržíme u naší české tradiční kuchyně, která je postavena na smetanových omáčkách, zahušťovaných guláších, houskových a bramborových knedlících, bramborácích, pečených kachnách a husách, na sladkých koláčích a knedlících, aj. V české kuchyni byste v základu těžko hledali zeleninové saláty, lehce upravené maso, avokádo, ořechy a kvalitní uzeniny a mléčné výrobky.
Češi se neumějí stravovat zdravě a zdravé stravování je děsí. Představa, že mají na talíři více zeleniny, než knedlíků, že snídají kvalitní mléčný výrobek s čerstvým bobulovitým ovocem, že chroustají nesolené ořechy, jim vlastně ani nepřijde vůbec lákává.
Je smutné, jak jsou v tomto Češi zastaralí a omezení. Ano, dříve, když měla rodina statek, okolo kterého musela celý den pracovat, nebylo nic špatného na tom, když si doma zadělali na domácí chléb, který si mazali máslem nebo sádlem a jen si ho posolili, mohli jíst knedlíky, pochutnávat si na smetaně a na dalších pochutinách, které jim statek dal. Byli celý den na čerstvém vzduchu a jejich životní styl byl úplně jiný než současných obyvatelů, kteří pracují v kancelářích, pijí alkohol, živí v znečištěném ovzduší, apod.
Měla by se začít šířit osvěta, aby i lidé v ČR byli schopní se stravovat zdravě a vyváženě. Určitě je potřeba začít již u našich dětí, které potřebují jíst pravidelně zeleninu, čerstvé ovoce, bude jim chutnat maso a naopak fast foody, sladkosti, smažená jídla a další nezdravé pochutiny se jim budou dostávat v omezeném množství. Doopravdy to pro ně, ani pro Vás, není tělu a životu prospěšné.